Mete

Det klassiska flötmetet är ofta det fiskesätt som man först kommer i kontakt med och är en rolig aktivitet för barn. Metet i bäckar och små tjärnar efter öring kan erbjuda många spännande fiskeupplevelser.

Mete är en mysig fiskemetod foto www.sportfiskewebben.se

 

Kring Åsarna finns de lättillgängliga och fiskrika sjöarna Hålen, Äldern och Nästelsjön, som nästan kan garantera fångst. Inom Tossåsens kortfiskeområde finns mängder med tjärnar och bäckar som är idealiska för mete i ett fantastiskt landskap långt från bebyggda områden.
Om man vill testa bäckmete så rekommenderas framför allt Hoan och Röjån och där man kan hitta den skygga bäcköringen, men även locka grövre öring. Högån  erbjuder bäckmete med mycket goda förutsättningar till fångst.

Många börjar sitt fiske med mete i unga år.

Mete är det mest avkopplande fisket man kan ägna sig åt. Det finns en fantastisk charm över att sitta och titta på flötet i ett stilla vatten. Detta är också det enda fisket som inte kräver din fulla uppmärksamhet hela tiden utan du kan läsa en bok eller dricka ett glas vin medan du väntar.

Mete är också vårt äldsta fiske och i grunden väldigt okomplicerat med naturligt agn på en krok under ett flöte. Krockens djup under flötet regleras genom att flötet dras upp eller ned på linan. Ofta vill man att betet ska presenteras direkt ovan botten.

Det är lätt och kan ge fina fångster av t ex abborre, mört och sarv även om man inte får de största abborrarna på mete.  På senare år har ett betydligt mer avancerat mete, s k tekniskt mete, växt fram. Här handlar det om kunniga speciment hunters som jagar stora exemplar av fiskar som semesterfiskaren sällan fiskar efter, t ex sutare, ruda, färna, id, braxen, ål, sarv, och mört. Kungen bland speciment hunterns fiskar är karp, som kan bli upp till 20 kg och anses som mycket svårfiskad.

Den tekniske metarens utrustning är betydligt mer avancerad än semestermetarens. Han kan mycket väl ha en hel portfölj full av olika flöten för olika vind, ström eller betestyngd. Han gör ofta sitt eget agn och mäskar kraftigt med detta på fiskeplatsen. Mäskningen gör stor skillnad på fångsten och kan påbörjas veckor innan fiskepasset. En del fiskare menar att fisken ska komma till dem istället för att fiskaren ska söka upp fisken.

Spöna är anpassade efter fisken, ett karpspö måste kunna besegra en 20 kilos karp innan denna går fast sig i vassen. En av de stora utmanarna för metaren är att utrymmet är så trångt och att det finns så mycket växlighet för fisken att sätta fast linan i att man måste ta fisken hårdare än vid fiske på öppet vatten. Detta gör att metaren ofta väljer en kraftig utrustning.

Mete kan också bedrivas efter gädda, men då med levande bete som mört. En vanlig variant av detta är angelfiske efter gädda på vintern, då man sätter ut 10-20 angeldon med mört för att locka gädda.

Läs mer om mete på:

www.fiske-fakta.se
www.svensktmete.se
www.fiskeportalen.se
www.fiskeutrustning.nu