Vinterfiske i fjällen

Vinterfiske under den mörka och kallare tiden på vintern från oktober och in i mars bör vara väl genomtänkt. Tidiga isar, väderomslag och kyla kan ställa din kompetens på spets. Att ha någon med erfarenhet med sig på turen eller att stanna hemma kan vara rätt. Under senare delen av mars i in april och maj kan du ofta ha bra dagar med ljusare och bättre väder vilket är en bra tid för vinterfiske.

rodingr_540x306

Högt upp i fjällkedjan kan det finnas möjligheter att fiska i juni men isar och snösmältning kan göra turen osäker. Skidar du till vattnet är det såklart besvärligt med tung packning. Pulka kan vara ett alternativ till ryggsäck.

Du fiskar i regel med ett kraftigare pimpelspö en grov och färgad lina är bra när det är riktigt kallt. En större fisk eller ett kraftigt mothugg kan ställa till det om linan är för tunn. Att ”sätta” kroken i iskanten. Eller att fisken går mot iskanten är inte ovanligt när fisken är större. När det är ”dubbelisar” så kan fisken lägga sig på tvären i ”dubbelisen” och ställa till besvär. Ett blänke med krok på tafs är det vanligaste och som bete används i regel maggot eller mask.

Rödingen är den fisk du förknippar mest med vinterfjäll.Du fiskar den med småryck och darrningar så att blänket och betet alltid är aktivt och i rörelse. Det är mindre ofta som du får röding på stilla bete. Den är kräsen och vill att betet ska vara igång. Därför är det också mer intressant att pimpla röding eftersom du måste vara aktiv i ditt fiske.