Vi som bor här tycker om att vara ute på riktigt i vår vildmark som möjligt. Oviksfjällen, Anarisfjällen och Helags som idag kallas för Europas sista vildmark kan du också få uppleva det. Här kan du vandra, åka skidor eller färdas med fordon mil efter mil utan att träffa på andra människor eller passera bebyggelse i orörd natur.
Vi har inga stora arenor och anläggningar, men vi har närheten och tillgång till den allra största arenan av dem alla, naturens vildmark med stora skogar, fjäll och dalar, med trolska djupa sjöar och rena vattendrag.
Det är den som ger oss en naturlig livskvalité, få förunnat å ma FLÖTT INT

Ta dig till fjället, fyll dina sinnen, dyk in i vildmarken, låt äventyrslusten flöda. Det finns mycket att ta del av. Allt du behöver i form av rekreation, nöjen och kultur hittar du inpå knuten.
Jakt, fiske, båtliv, vandring i skog, mark och fjäll, skidåkning, häst och djurliv är traditionella aktiviteter för oss. Våra vandringsleder såväl på barmark som på snö tar dig från skogslandet till fjällens vidsträckta vidder. Vattnet i våra åar, bäckar, sjöar och tjärnar går att dricka direkt ur källan.
Länsstyrelsen arbetar för att länet ska ha ett rikt friluftsliv och att naturen ska vara tillgänglig för alla.
Människor har olika behov och förutsättningar, och för att alla ska få tillgång till naturen arbetar vi både med kunskapsspridning och att tillgängliggöra naturen för så många som möjligt. En del av de naturområden vi sköter är anpassade så att det är lätt att ta sig fram med rullstol eller barnvagn, till exempel med ramper och handikapparkering. Det är aldrig särskilt långt till naturen.
Allemansrätten är unik
Huvudregeln i allemansrätten är ”Inte störa – inte förstöra”.
Allemansrätten gäller även i naturreservaten, men den kan vara begränsad genom olika föreskrifter.
- Läs mer om allemansrätten
Tio mål för friluftslivet
Sedan år 2012 finns tio mål för friluftslivet i Sverige, till exempel ”Tillgänglig natur för alla” och ”Attraktiv tätortsnära natur”. Syftet är att stödja människors möjligheter att vistas i naturen och utöva friluftsliv, och att värna om allemansrätten som en grund för friluftslivet.
-
Läs mer på Länsstyrelsens hemsida om friluftsliv
Jämtlands Naturkarta – en ny väg in till naturen!
Länsstyrelsen har länge haft en önskan om att förenkla och öka tillgängligheten till vår fina natur. Att lansera en egen app är ett steg på vägen. I applikationen finns länets alla naturreservat presenterade med beskrivande texter och vackra bilder. Den kan ge inspiration inför ett besök eller användas som hjälp att orientera dig när du väl är på plats.
I appen kan du söka antingen via karta, fritextsök eller beroende på vad du vill göra på plats. Kartan visar de reservat som ligger närmast där du för tillfället befinner dig. Genom att klicka på ett reservat i kartvyn kommer du in på en objektsida där det finns mer information om just det reservatet och hur långt det är dit.
- Läs mer om Länsstyrelsens nya app, Jämtlands naturkarta