Hoverberget

Från sin halvö i Storsjöns sydligaste del syns det natursköna och 548 meter höga Hoverberget vida omkring. Berget är ett lättillgängligt område som erbjuder friluftsliv och naturupplevelser för alla åldrar. I det utökade och uppfräschade naturreservatet finns rasbranter, lodräta klippväggar, grottor och en mycket dramatisk ravin som gör området spännande och variationsrikt.

Hoverberget från Skanderåsen

I den gamla granskogen göms både sällsynta lavar och ett rikt djurliv med exempelvis tornfalk, sparvhök, fjällvråk, grävlingar och skygga lodjur. Här finns ett stort utbud av vandringsleder samt utsikts- ochviloplatser som har röjts och märkts upp på ett tydligare sätt. Även runt berget har två historiska leder återställts.

På toppen finns ett utsiktstorn med fantastisk utsikt över södra Storsjön och man kan vid klart väder se (förutom Storsjöodjur) 13 kyrktorn och ända till Helags! Här finns även servering i toppstugan.

Rämnan

Se storslagna Rämnan, ravinen som sträcker sig från öst till väst. Dess djup är okänt och tillhör de naturformationer som inte kan beskrivas, utan måste upplevas.

Hoverbergsgrottan

– Skandinaviens största klyftgrotta, upptäcktes 1897. Den är 81 meter lång och ”takhöjden” är 25 meter. Enligt sägnen beboddes den av Hoverbergsgubben.

De fuktiga väggarna skimrar i skenet från de färgade lamporna. Varje ojämnhet i urberget får ljuset att förändras och byta riktning det ser nästan ut som om berget lever. Högt ovanför oss ser vi dagsljuset spela genom ett litet hål i taket, men för svagt för att lysa upp det trolska rummet. Tunga vattendroppar faller då och då genom tomheten för att landa på gruset eller våra huvuden. Vi är på besök i en av de äldsta turistattraktionerna i Jämtland.